Prijave za upis vještine Osnove programskog jezika Java

Otvorene su prijave za vještinu "Osnove programskog jezika Java" koja će se održati u ljetnom semestru akademske godine 2016./2017. Prijavu je moguće popuniti do ponedjeljka, 2017-02-20.

Koliko se studenata prima?

Broj studenata koji će biti primljeni ograničen je kapacitetom dvorane u kojoj se odvija vještina te brojem službenih recenzenata koji se prijave za recenziranje domaćih zadaća. Trenutnu ogradu prikazuje (on-line) stupčasti dijagram u nastavku.

Broj studenata koje možemo primiti na vještinu

Tko se može prijaviti?

Na vještinu se mogu prijaviti svi studenti FER-a te drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su u ljetnom semestru upisani kao redovni studenti preddiplomskih ili diplomskih studija. Upis studenata poslijediplomskih studija, prema meni dostupnim informacijama, nije moguć.

Dobivam pitanja brucoša: da li upisati ovu vještinu? Pa da se i na to osvrnem. Na vještini se prolazi kroz područja koja se oslanjaju na algoritme i strukture podataka, operacijske sustave, mrežu i mrežne aplikacije, baze podataka i slično. Stoga apsolutno nema smisla da to upisujete prije no što ste položili ASP i Operacijske sustave i barem počeli slušati Baze podataka - drugim riječima, prije 4. semestra preddiplomskog studija na FER-u.

Je li to za mene?

Razmišljate li o upisu ove vještine, obavezno u obzir uzmite sljedeće.

 • Za razliku od mnogih kolegija FER-a koji nude dubinsko fokusirano i specifično znanje iz nekog užeg područja, ova je vještina integrativnog tipa: učite programirati u Javi na način da razvijate programska rješenja iz niza raznorodnih domena - od matematike, računalne grafike, jezičnih procesora i obrade teksta pa do višedretvenosti, računalnih mreža, weba i baza podataka. To nije lagano, ali znanje koje tako dobijete je znanje koje će Vam ostati zauvijek.
 • Predavanja su obavezna. Zadaće imate svaki tjedan. I za jedno i za drugo trebat će Vam vremena. Razmislite kako stojite s drugim obavezama na fakultetu. Imate li i dodatnih izvanfakultetskih obaveza? Dosadašnje iskustvo pokazuje: upisom ove vještine, život Vam staje na jedan semestar. Izlasci subotom svode se na dolazak na predavanje dok tijekom ostatka tjedna pokušavate žonglirati između drugih predavanja, labosa i zadaća koje dobivate na ovoj vještini. San - kada/ako stignete.
 • Jeste li doista, ali doista, motivirani za pohađanje ove vještine? Nemojte se dovesti u situaciju da u nekom trenutku zaključite da to možda i nije za Vas, ali sada, eto, kad ste već upisali, budete malo prepisali tu, pa predali rješenje kolege/kolegice tamo, ... To Vam stvarno ne treba; i ne treba Vam da kasnije, kad budete tražili mentora ili komunicirali s bilo kojim nastavnikom, da tamo negdje u pozadini bude "ah, to je onaj koji predaje tuđa rješenja". Sve što radite na vještini (i fakultetu općenito) stvara određenu sliku o Vama - kakva želite da ona bude?

Što ćete dobiti polaganjem vještine?

 • Iskustvo u rješavanju programskih zadataka. Nakon položene vještine, Java će Vam postati alat kojim bez (pretjeranog) razmišljanja možete početi rješavati konkretne zadatke. Ovo Vam uvelike može olakšati daljnji tijek studija, jer ćete se dovesti u situaciju da konačno možete razmišljati o zadatku koji trebate riješiti, a ne o programskom jeziku i sintaksi.
 • Bolji osjećaj za organizaciju vremena. Kad položite vještinu, otkrit ćete što sve stvarno možete iz sebe izvući. Vidjet ćete da bez dobrog planiranja vremena nema šanse da uspijete, a to iskustvo dobro će Vam poslužiti i kasnije.
 • Naučit ćete kako mnoge stvari rade iznutra. Primjerice, nećete samo naučiti kako na web-poslužitelj nabacati malo HTML-a u pokušaju da napravite vlastitu web-aplikaciju, već ćete naučiti što je web-poslužitelj, koji se protokol koristi za komunikaciju između web-poslužitelja i web-preglednika, implementirat ćete svoj vlastiti višedretveni web-poslužitelj, stroj za izvođenje skriptnih stranica te podršku za praćenje i upravljanje korisničkim sjednicama. Nakon toga Vam više uopće neće biti bitno trebate li raditi web-aplikaciju u Javinim tehnologijama, .NET-u, skriptnim tehnologijama poput PHP-a i slično: razumjet ćete kako stvari rade iznutra, a ovo sve ostalo su sintaksni detalji.

Kako se prijaviti?

Popunjena prijava nužan je preduvjet za pristupanje kvalifikacijskom ispitu koji je pak preduvjet za upis i pohađanje vještine. Do propisanog roka potrebno je:

 1. popuniti prijavu za upis vještine Osnove programskog jezika Java te
 2. popuniti i dostaviti Izjavu (detalji o načinu dostave pišu na dnu Izjave).

Samo studenti koji do propisanog roka obave oba koraka bit će kandidati za kvalifikacijski ispit. Prijave ostalih studenata bit će automatski poništene.

Studenti FER-a prijavu rade popunjavanjem prijavnog obrasca u sustavu Ferko. U okviru te prijave potrebno je ispuniti pripremljeni obrazac i odgovoriti na sva postavljena pitanja. Prijave studenata koji obrazac ne ispune istinitim podatcima ili iz čijih se prijava može zaključiti nedostatak motivacije za savladavanje gradiva koje se obrađuje na vještini neće biti razmatrane.

Studenti drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prijavu trebaju poslati e-mailom. U poruci obavezno navedite:

 1. vaše ime i prezime,
 2. JMBAG (ne JMBG!),
 3. e-mail adresu,
 4. puni naziv fakulteta na kojem studirate,
 5. godinu te puni naziv studija i smjera na kojem ste,
 6. motivaciju (zašto želite upisati ovu vještinu) te
 7. imate li prethodno iskustvo s Javom ili drugim programskim jezicima (i ako da, sto ste radili).

Kvalifikacijski ispit

Predviđen termin kvalifikacijskog ispita je petak, 24. veljače 2017. Točno vrijeme i raspored po dvoranama bit će objavljeni naknadno na ovim stranicama. Temeljem bodova ostvarenih na kvalifikacijskom ispitu napravit će se rang lista i temeljem nje napraviti selekcija studenata koji će krenuti na vještinu.

Što se provjerava na kvalifikacijskom ispitu? Pitanja pokrivaju osnove programskog jezika C, temeljne strukture podataka te opću kulturu računarstva: temeljno o programiranju, složenostima, operacijskim sustavima, bazama, webu, višedretvenosti, mreži, protokolima, ... Nije nužno da kandidati ostvare 100% bodova kako bi bili primljeni na vještinu, ali zadržavam pravo postavljanja donje granice na minimalni broj bodova.

Što ako budem primljen?

Studenti koji budu primljeni na vještinu prije dolaska na prvo predavanje trebaju samostalno pročitati prvo poglavlje iz knjige dostupne ovdje (gledati posljednju verziju). Također, očekuje se da imaju vlastito prijenosno računalo (ili da mogu tijekom semestra posuđivati prijenosno računalo na kojem će raditi). Na to računalo trebaju skinuti i instalirati JDK te Eclipse IDE for Java EE Developers. Također, trebaju osigurati da na računalu mogu koristiti mrežu (FERWLan, Eduroam ili nešto treće).

Termini predavanja i struktura vještine

Predavanja se održavaju subotama kroz semestar, u dvije grupe. Termin grupe 1 je 8h-12h, termin grupe 2 je 12h-16h.

Što se tiče gradiva koje se obrađuje na vještini, ove godine još nema izmjena u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče aktivnosti koje postoje, uz predavanja ih ima još nekoliko.

 • Domaće zadaće. To je ono na što ćete trošiti najviše vremena i na čemu ćete najviše naučiti te steći praktična i primjenjiva znanja.
 • Projekt. Da biste položili vještinu, predan projekt koji radi savršeno, koji je dokumentiran i testiran, nužan je uvjet (ako smognem snage organizirati ga). Ja ću definirati sve teme (nema slobode odabira). Sve projekte pregledat ću ili ja osobno ili netko od drugih nastavnika FERa.
 • Recenziranje domaćih zadaća. Svaki tjedan nakon napisanih domaćih zadaća dobit ćete kao drugi dio domaće zadaće pogledati i recenzirati rješenja domaće zadaće nekoliko drugih studenata. Nesavjesno (ili čak lažno) ispunjena recenzija (primjerice, tvrdnjom da je zadaća korektna a uopće se ne da iskompajlirati ili pak nedostaju veliki dijelovi) rezultirat će padom vještine recenzenta.
 • Završni ispit. Na kraju semestra čeka vas još i završni ispit sastavljen od nekoliko zadataka koji se rješavaju na računalu i koji za prolaz moraju biti riješeni.

Detaljan plan predavanja bit će objavljen naknadno, no već sada skrećem pažnju da će vještina ići i kroz poneki od tjedana koji ulaze u ona četiri tjedna završnih ispita i ljetnih ispitnih rokova. Ovo napominjem kako bi studenti koji žele braniti Diplomski rad sa svojim mentorom dogovorili termin obrane koji je NAKON roka za predaju posljednje domaće zadaće i projekta (jer Diplomski rad nije moguće braniti ako postoje upisani i nepoloženi kolegiji).